Przepisy

Trochę mniej medycznie – czyli przepis na tartę z ricottą i kurczakiem.

Przed Mistrzostwami mam jedną zasadę – aby się regenerować potrzebuje dużo spania i dużo dobrego fit jedzonka. Więc ostatnio zaczęłam eksperymentować w kuchni (coś czuje, że moje ostatnie wakacje w życiu spędzę biegając i gotując 😀

Łapcie przepis na tartę z kurczakiem i riccotą na razowym spodzie <3

Składniki:

Ciasto:

  1. 200g mąki żytniej (ja użyłam firmy melvit)
  2. 100g masła zimnego z lodówki
  3. 2 jajka
  4. Szczypta soli

Farsz:

  1. około 350 – 500 g pomidorów
  2. 500 g sera ricotta 
  3. 2 piersi z kurczaka
  4. skórka starta z 1/2 cytryny
  5. 1 cebula
  6. 2 jajka
  7. 60 g tartego parmezanu + 2 łyżki na wierzch
  8. Świeża bazylia

Na wierzch rukola, pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Zmieszać wszystkie składniki na ciasto i je wyrobić, zawinąć w folie i schować do lodówki. Nagrzać piekarnik na 200 stopni i w tym czasie pokroić kurczaka i cebulę w piórka. Podsmażyć to razem doprawiając solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Blachę posmarować masłem i oprószyć mąką, następnie wyłożyć ją ciastem (boki również). Najpierw podpiec samo ciasto: na ciasto położyć trochę mniejszą formę lub samo dno od tortownicy. Na tę drugą formę wysypać obciążenie np. suchą fasolę i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć całe obciążenie (drugą blaszkę i fasolę) i piec spód jeszcze przez około 5 – 7 minut aż lekko się zrumieni. 

W czasie pieczenia ciasta do miski wsadzić ser, dodać podpieczonego kurczaka i cebulę, dodać skórkę z cytryny oraz parmezan. Doprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. 

Zawartość miski wyłożyć na podpieczony spód, pokroić pomidorki i razem z listkami Bazyli ułożyć na wierzchu. Całość podsypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 25min na 180 stopni. 

Po upieczeniu tartę dekorujemy rukolą.

Smacznego <3 

Rano biegam w białym fartuchu a wieczorem na treningu – zapraszam do mojego medycznosportowego świata. Lekarz => ortopeda in progress.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *